Indul a KIVI
2018. április 28. írta: Boróka77

Indul a KIVI

making_time_to_write.jpg

Írni bárki tud – szokták mondani. Egyetértek a kijelentéssel, de nem feltétlen az a legfontosabb, hogy tudunk-e írni, hanem, hogy szeretünk-e. A Kreatív írás-oktatást használják egyfajta irodalmi stílus tanítására, technikák elsajátítására. Magasabb szinten kiváló gyakorlatok vannak arra, hogy megtanuljuk a szerzői fortélyokat. Egyetemen nekem is van/volt hasonló órám, sok mindent tanultam rajta. Elgondolkodtam, hogy lehet-e gyümölcsöző azok számára is a kreatív írás, akik tulajdonképpen szimplán hobbi szinten foglalkoznak tollforgatással. Nem kellett sokat gondolkodnom rajta, a válasz: Természetesen igen! Végül is, magam is hobbi szinten űzöm az írást, hobbinak azt tekintem, ami élvezetet okoz. Az írás számomra ilyen.

A válasszal együtt egy ötlet is szárba szökkent, miért ne lehetne egy hónapig minden nap valamilyen alap kreatív írás feladattal elütni az időt. Így előálltam – május 1-i kezdettel – a KIVI akcióval – Kreatív Írás Vállalkozó Idegeneknek. Minden nap megosztok valamilyen feladatot a blogon, amit tetszőleges eszközökkel lehet megoldani. A feladat alatt láthatjátok a saját alkotásomat a napi témára, ötlet vagy elrettentés céljából – kinek a pap, kinek a paplan alapon.

Akit részletesebben érdekel, de még nem olvasott három könyvtári szakirodalmat a témában, annak a tavaly (2017) karácsony környékén, Varga Bea által írt A siker tintája című könyvet ajánlanám. A könyv lapozgatós formában vezet be az írás rejtekébe, saját tempóban, magunk választotta úton haladva olvashatunk a minket érdeklő témapontokról, technikákról. A könyv (aki beleír egy könyvbe) egyfajta írói naplóként is szolgál. Minden fejezet után helyet hagy az írónő a felmerülő gondolatok rögzítésére, hogy később visszanézhessük, felhasználhassuk a pillanatnyi ötleteinket. Nem mondanám kimondottan tankönyvnek a kötetet, egyáltalán nem száraz, csupán informatív bekezdéseket tartalmaz – sőt, kimondottan olvasmányos, mégis informatív. A konkrét tényeket humorral, szemléletes példákkal tarkítja. Aki kezdőként veti magát bele ebbe a világba kiváló nyitókönyv.

Akit mélyebben érdekel a kreatív írás, különböző felhasználási területei, történelme, annak kezdetnek például Lackfi János összefoglalóját ajánlanám, de a téma irodalma tulajdonképpen kimeríthetetlen.

A bejegyzést – hogy tovább ne szaporítsam a szót – A siker tintájából vett részlettel zárnám:

Túlírtság, avagy elmondhatnám két szóban is, de miért ne tegyem ötvenben, hátha így sokkal jobban megérti az olvasó, bár lehet, kettővel is boldogult volna, most már soha nem tudjuk meg

Melyik olvasót érdekli, hogy a hősünk szereti a vaníliafagyit, haragszik a szomszédra, gyerekként egyest kapott matekból, amikor a világ megmentése a tét? Egy-két ilyen elem színesítés, de az ötvenedik már kifejezetten fárasztó. A szereplő simán egy regényszereplő. A történet nem attól lesz élő, hogy szegény olvasóra egy valós ember megismeréséhez szükséges információmennyiséget rázúdítjuk, hanem attól, hogy a megfelelő pontokra irányítjuk a figyelmét.

Én megfogadom Varga Bea tanácsát --> Május 1. kezdődik a KIVI!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pihenosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9013878318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása