Animációs indián mesék
2018. április 27. írta: Boróka77

Animációs indián mesék

Cseh Tamás 2006 környékén összeállított egy mesekönyvet Csillagokkal táncoló kojot címen. A könyvben különböző indián népek meséit fűzte össze. A mesekönyvvel egy időben egy hanglemez is készült, kicsit később pedig a boltok polcaira is kikerült, amin Cseh Tamás narrációjával hallgathattuk meg a könyvben szereplő történetek közül 8-at. 2015-ben a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően a könyv egyik meséje megelevenedhetett egy rövid animációs film keretében. A mese animációs rendezője Gauder Áron (a Nyócker! is az ő nevéhez köthető). 2015 már viszonylag régen volt, 3 év is eltelt azóta, de érdemes kiemelni ezeket a filmeket a mainstream mesék tömegéből. Tudtommal két történet került máig vászonra, ha minden igaz, többet is terveznek.

(forrás imdb.com)

A mesék grafikája egyedi. A rajzok magával ragadóak, már az első képkocka megbabonázza a nézőt és az utolsóig el se engedi. A színekkel nem fukarkodik, mégse válik túl harsánnyá a látványvilág. A karakterek – bár csak rajzfilmfigurák – élnek, életet visznek a környezetbe, az egyszerű, apró tanulságra épülő történetek megtelnek jókedvvel és egy kényelmes nyugodtságot sugároznak. Sajnos a két film együtt se tesz ki fél órát, egyesével körülbelül 10 percesek. Szívesen nézném még Kojot kalandjait, remélem sikerül más meséket is vászonra vinni a készítőknek. A mesékhez Cseh Tamás hanganyagát is felhasználták, ő a mesék narrátora.

(forrás imdb.com)

Az első mese a Kojot és a szikla címet viseli. Erről mindenféle komolyabb spoiler nélkül, kedvcsinálóként csak annyit mondanék, hogy megtudhatjuk pontosan hogy festett az első igazi pókember, akit Iktominak hívtak. A második a Kojot és a sápadtarcú (bár IMDB-n Kojot és a fehéremberként találjuk meg). Mindkét alkotást érdemes meglesni (egyetemisták! két tétel között tökéletes kikapcsolódás). Kicsiknek és nagyoknak is bátran ajánlom, szerintem viszonylag gyerekbarát alkotásokról beszélhetünk. Kis keresgélés után könnyen rálelhetünk a filmekre, én csak az első trailert osztanám most meg.

A könyv: https://tinyurl.hu/PIeF/

A hanglemez: https://tinyurl.hu/c2Ac/

A bejegyzés trackback címe:

https://pihenosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr513874878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása